Merhaba Arkadaşlar,
Bugün en çok yardım almakta zorlandığım konuyu burda sizinle paylaşmak istiyorum. Tabi ki Erasmus. Buraya gelmeden, gelmek için yaptıklarım, kullandığım tüm belgeler, kaynaklar, hepsini burada paylaşmak ve az da olsa yardımcı olmak istiyorum. Alıntılardan oluşan kocaman bi sayfa sizi bekliyor. Umarım işinize yarar. Öncelikle;
"Erasmus Programı Nedir?
Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır.
Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri; kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır.
Bunun yanı sıra yükseköğretim sistemini iş dünyasının gereksinimlerine uygun olarak geliştirmek ve üniversite mezunlarının iş dünyasında istihdam edilebilirliğini arttırmak amacıyla yükseköğretim kurumları ile çalışma çevreleri arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin arttırılmasını da teşvik etmektedir.
Programın amacı Avrupa'da yüksek öğretimin kalitesini artırmak ve Avrupa boyutunu güçlendirmektir."
Diye bir tanımla konuya başlamak istiyorum. Burada yazanlara ek olarak da kendi görüşümle Erasmus büyümek, iş yapabilme yeteneğini arttırmak, sorunlara çözüm getirebilme yeteneği kazanmaktır demek istiyorum.
"Erasmus programı, üniversiteler arasında ülkelerarası işbirliğini teşvik ederek; öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa'da karşılıklı değişimini sağlayarak; programa katılan ülkelerdeki çalışmaların ve alınan derecelerin akademik olarak tanınması ve şeffaflığın gelişmesine katkıda bulunarak bu amacı gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Daha kaliteli yükseköğretim sunan Avrupa'da mezunlar daha donanımlı, iş dünyasının beklentilerine daha fazla cevap veren bireyler olacaklardır.
Program, sunduğu hareketlilik olanağı ile Avrupa halklarının birbirlerini algılamasındaki önyargıların yükseköğretim çevrelerinde kırılmasına hizmet etmektedir. Erasmus programı ile 1987'den günümüze kadar 1,5 milyondan fazla yükseköğretim öğrencisi, başka bir Avrupa ülkesinde öğrenim hayatının bir dönemini geçirmiş; o ülkenin insanlarını ve kültürünü de tanıma imkanı elde etmiştir. Program 2012 yılı itibariyle 3 milyon öğrencinin Erasmus öğrencisi olmasını hedeflemektedir."
Bunu öğrendikten sonra aslında kısaca ben hangi belgeleri kullandığımı söyleyip konuya devam etmek istiyorum. Ben başvurumu İstanbul konsolosluğundan 2 dönemlik yaptım ve yanımdaki belgeler:
NOT: Fotokopileri unutmayın çünkü fotokopi sayfası 1 liraya çekiyor.
- ulusal vize başvuru formu
- Sağlık raporu (La Hey Apostilli)
- Adli sicil Kaydı (La Hey Apostilli)
- kabul mektubu
- hibe yazısı,
- pasaport ve kimlik fotokopisi,
- mali durum belgeleri ( bordro-hesap döküm belgesi-tapu-ruhsat )
- sponsor dilekçesi,
- öğrenci belgesi,
- transkript belgem
- en az 15 günlük otel rezervasyon kağıdı,
- sigorta (allianz)
- 180 gün için bizden alınan belgeler bunlar( tüm bu belgelerin de fotokopisi isteniyor)
NOT: Fotokopileri unutmayın çünkü fotokopi sayfası 1 liraya çekiyor.
İkinci sorumuz:
"
Erasmus programı, Hayatboyu Öğrenme Programına dahil ülkeler olan Avrupa Birliği üyesi 27 ülke, Avrupa Birliğine üye olmayıp Avrupa Ekonomik Alanı üyesi İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve Avrupa Birliğine aday ülkeler arasında yer alan Türkiye ve Hırvatistan ile İsviçre yüksek öğretim kurumlarının istifadesine açıktır. Erasmus programı çerçevesinde gerçekleştirilecek bütün faaliyetlerde, taraflardan en az birinin Avrupa Birliği üyesi ülke kurumu olması şartı aranmaktadır.
Ülkelerin ilgili resmi kurumlarınca yükseköğretim kurumu olarak kabul edilen üniversite, enstitü, akademi ve benzeri kurumlar, Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü'nün ilgili birimi olan Komisyon Yürütme Ajansı'na (The Education, Audiovisiual and Culture Executive Agency - EACEA) başvurarak Erasmus Üniversite Beyannamesi - EÜB (Erasmus University Charter - EUC) almaya hak kazandıkları takdirde, bu kurumların öğrenci ve personeli Erasmus programından faydalanabilir. Öğrenci staj hareketliliği gerçekleştirmek isteyen kurumların Genişletilmiş EÜB (Extended EUC) alması gerekmektedir.
2010-2011 akademik yılından itibaren geçerli olmak üzere, EÜB sahibi kurumların Öğrenci ve Personel Hareketliliği faaliyetlerinden yararlanacak bireylerinin:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları ya da,
- Başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte Türkiye'de bir okulda, meslek okulunda, yükseköğretim kurumunda veya yetişkin eğitimi veren bir kurumda kayıtlı öğrenci olmaları veya ilgili yasalar ve mevzuatlar çerçevesinde Türkiye'de bir işte çalışıyor olmaları veya Türkiye'de yaşıyor olmaları gerekmektedir.
Hayatboyu Öğrenme Programı'nın ilk yılı olan 2007/2008 akademik yılından beri tüm Avrupa'da 2000'den fazla yükseköğretim kurumu Erasmus programına katılabilmektedir. Alınan EÜBler, iptallerini gerektirecek bir durum olmadığı takdirde, 2013 yılına kadar geçerliliğini koruyacaktır. Kurumlar, her yıl Komisyonun ilan ettiği son tarihe uygun olarak başvuruları açtığı tarihten itibaren başvuruda bulunabilirler. "
Burada belirtilenin üzerine eklemek isterim ki şu anda İspanya'da Erasmus yapan bir öğrenci olarak farkı bilmiyor olsam da biz şuanda Erasmus değil Erasmus plus programına dahiliz.
"1.Başvuru Koşulları
- Başvuru için Genel Akademik Not Ortalamasının; Lisans öğrencileri için 2.20/4.00, Yüksek Lisans veya Doktora öğrencileri için ise 2,5/4,00 olması gerekmektedir.
- Geçerli bir yabancı dil puanı (yazılı +sözlü puanı).
- Erasmus Programı için başvuracak öğrenciler, başvuracakları akademik yıl için geçerliliği olan İkili Anlaşmaların kontenjanlarını göz önünde bulundurarak başvuruda bulunmalıdır. (İkili Anlaşmalar)"
Ve şimdi gelelim asıl probleme: hadi diyelim erasmus ne demek anladık. Sınavlara girdik Yabancı dil puanının yüzde 50si ile okul ortalamasının yüzde 50si alındı ve biz seçildik.
Olay bitti kazandım sonunda diye tam sevinirken size mükemmel derecede kötü bir haberim var. Aslında tam da şuanda en zor kısımdasınız :( Belgeleri toplamak konsoloslukta geçerli göstermek gibi bir ton derdiniz şimdi başlıyor. Peki belgeler neler? konsolosluk nerede? Ne istiyorlar? Şimdi hepsini yazıcam.
"Başvuru için Gerekli Belgeler
- Erasmus Öğrencisi Başvuru Formu Formu doldurduktan sonra çıktısını alıp bölüm koordinatörünüz (yüksek lisans veya doktora öğrencisi iseniz ayrıca bir de enstitü koordinatörünüze ) onaylattırarak ofisimize teslim ediniz.
- Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı'ndan ya da ilgili Enstitü Müdürlüğü'nden (lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için)onaylı transkript belgesi.
Yabancı Dil Muafiyeti Hakkında Önemli Not:
Başvuruda belirtilen Ulusal ve Uluslararası dil belgeleri veya hazırlık geçme notu olmayan tüm öğrenciler Erasmus Dil Sınavı'na girmek zorundadırlar.
Hazırlık geçme notu ya da muafiyet sınavı notunu saydırmak isteyen tüm öğrenciler Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü’nden onaylı dil puanını gösterir belge almak zorundadırlar. Aynı zamanda YDYO tarafından düzenlenen sözlü sınava katılmak zorundadırlar
2. Değerlendirme Kriterleri
Başvuruda belirtilen Ulusal ve Uluslararası dil belgeleri veya hazırlık geçme notu olmayan tüm öğrenciler Erasmus Dil Sınavı'na girmek zorundadırlar.
Hazırlık geçme notu ya da muafiyet sınavı notunu saydırmak isteyen tüm öğrenciler Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü’nden onaylı dil puanını gösterir belge almak zorundadırlar. Aynı zamanda YDYO tarafından düzenlenen sözlü sınava katılmak zorundadırlar
2. Değerlendirme Kriterleri
- Değerlendirmede; Genel Akademik Not Ortalamasının %50'si ile Yabancı Dil Puanının %50'si (Yabancı dil puanı %75 yazılı, %25 sözlü puanından oluşmaktadır) alınır. Bu puanların ortalaması Nihai Puanı oluşturur.
- Yerleştirmeler öğrencilerin tercihlerine göre AB Ofisi tarafından bu nihai puan üzerinden merkezi olarak yapılacaktır.
- Önceki yıl veya yıllarda Erasmus Öğrenim Hareketliliği Programına seçilmiş olduğu halde gitmekten vazgeçen öğrenciler karşısında ilk defa başvuranlara öncelik tanınacaktır."
2014 - 2015 ERASMUS BAŞVURU SÜRECİ
Kimler Erasmus Programına Katılabilir?
- Daha önce Erasmusa seçilmiş, ancak hakkını ilgili akademik yıl için kullanmamış öğrenciler
- Daha önce Erasmus programına başvuru yapmış ancak başvurusu kabul edilmemiş öğrenciler
-Erasmus programından yararlanmış öğrenciler, farklı bir eğitim seviyesinde hibeli olarak bir
kez daha Erasmus öğrencisi olabilir.
DİKKAT
- 7. ve 8. yarıyılda bitirme projeleri nedeniyle lisans öğrencilerinin Erasmus değişimine
katılmaları bölüm Erasmus Koordinatörünün onayına bağlıdır.
-Erasmus öğrencisi olarak seçilen her öğrenci, bu hakkını ilgili akademik yıl içerisinde
kullanmak zorundadır. Herhangi bir nedenle Erasmus hakkından vazgeçen öğrenci, hakkını bir
başka/sonraki akademik yıla devredemez. Yine de öğrenci bir kere daha Erasmus öğrencisi
olmak için başvurabilir. Ancak, başvuru ve seçim sürecine tekrar tabi olur.
-Lisans/lisansüstü dil hazırlığı veya bilimsel hazırlık öğrencileri Erasmusa başvuramaz.
Tercihlerinize Karar Verirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Erasmus programına başvuru yapmak isteyen her öğrenci, değişim fikrini önceden sağlıklı bir
şekilde değerlendirmeli, deneyim sahibi olanlar ile görüşerek bilgi sahibi olmalı, maddi ve
manevi olarak hazırlıklı olmalıdır.
DİKKAT
-İlan edilen L, YL, D kontenjanları sadece kendi seviyeleri içindir.
- Bu sene başvuruların tek seferde alınıp tek seferde değerlendirme yapılacak olması
nedeniyle, öğrencilerin tercih hakları 3’ten 5’e çıkarılmıştır.
-İki dönem için ayrılan kontenjanlara bir dönemlik, bir dönemlik kontenjanlara iki dönemlik
başvuru yapılması mümkün değildir. 3-4-5-6 ay arası bir dönem, 8-9-10-11-12 ay iki dönemdir.
- Tez çalışması için gidecek olan öğrencilerin, tercih etmek istedikleri kurumda tez danışmanı
bulmuş olması veya en azından irtibat içerisinde olması beklenmektedir.
- Başvuru tesliminden sonra tercih değişikliği yapılamaz.
Başvurmayı düşündüğünüz üniversitelerin
1. başvuru koşullarını incelemeli
2. dil koşullarını öğrenmeli,
3. akademik takvimlerini incelemeli,
Öğrenci dönem başlangıç/bitiş tarihlerinin çakışma durumunu kontrol etmelidir. Özellikle
Almanya ve Avusturya kurumlarını bir dönem tercih eden öğrencilerin “bahar” dönemi tercihi
yapmaları akademik takvim çakışmalarından kaynaklanan sorunların önüne geçilmesi
açısından önerilmektedir.4. gerekli kredi sayısını tamamlayabilmek için, alabileceği dersleri incelemeli,
1 dönem için; 30 ECTS,
İki Dönem için; 60 ECTS alınması zorunludur.
5. ders uyumluluklarını Erasmus bölüm/program koordinatörüne danışmalı,
2014-2015 Değerlendirme Koşulları
% 50
Akademik Başarı Düzeyi
Lisans: 2.20/4.00
Lisansüstü: 2.50/4.00
% 50
Yabancı Dil Düzeyi
(% 37,5 Yabancı Dil Puanı
+
% 12,5 Yabancı Dil Mülakatı)
Almanya, Avusturya, Fransa,
İspanya ve İtalya için,
YDS/KPDS/ÜDS: 45: A2
Diğer Ülkeler için,
İTÜ Proficiency Lisans: 60 Lisansüstü: 65
Konservatuar öğrencileri ile tez aşamasında gidecek lisansüstü öğrencilerin, İTÜ başvurusunda, İngilizce dil notu
ibraz etmeleri yeterlidir.
Başvuru için Gerekli Belgeler
Başvuru evraklarının asılları
1 ŞEFFAF DOSYA halinde teslim alınacaktır.
1. On-line Başvuru Formu Çıktısı
Başvuru formununun çıktısını imzalamayı ve Erasmus Bölüm/Program Koordinatörü’nüze imzalatmayı unutmamalısınız.
2. Güncel TranskriptYüksek lisans ve doktora programına yeni kaydolmuş öğrenciler, 2013-2014 bahar
yarıyılı kayıtlarını gösteren son transkript (not ortalaması içermiyor olsa dahi) ve en son
mezun oldukları bölüm/programa ait transkriptlerini getirmek zorundadır.
3. Yabancı Dil Belgesi
Dil belgesi ile ilgili detaylar değerlendirme koşulları kısmında belirtilmiştir. Dil
belgesinin orjinaliyle birlikte fotokopisinin de getirilmesi gerekmektedir.
Bazı dil sınavlarının sonuçları, bazı bölümlerin evrak teslim tarihlerinden sonra
açıklanabileceği ve bu durumun söz konusu bölümlere ayrıcalık tanıyacak olması
nedeniyle, öğrenciler, normal teslim tarihlerinde bir dilekçe vererek sadece ve sadece
dil belgelerini son belge teslim tarihi olan 28 Şubat 2014’e kadar Erasmus Ofisine
teslim edebileceklerdir.
Erasmus bölüm/program koordinatörlerince yapılacak mülakatlar
Mülakat tarihleri koordinatörler tarafından belirlenecektir, yer ve zaman bilgilerini
koordinatörlerinize danışabilirsiniz.
ÖĞRENİM
VİZELERİ
Çalışma
kapsamına girmeden araştırma, eğitim yada lisans üstü eğitim yapmak amacıyla,
resmi olarak kabul görmüş devlete ait yada özel herhangi bir öğrenim yada
araştırma kurumunda okumak amacıyla gidecek olan kişi, öğrenim vizesi almalıdır.
Öğrenim
vizesi bir yabancının İspanya’da kurs yada eğitim görmek, araştırma yapmak veya
formasyon almak amacıyla ikamet etmesine imkan sağlar.
Vize
başvurusunu ilgili kişinin şahsen gelerek yapması ve normlara uygun fotoğrafının
yapıştırıldığı, okunaklı harflerle doldurulmuş bir form ile birlikte aşağıda
belirtilen evrakları da beraberinde getirmesi lazımdır :
-
Talep edilen vize süresine uygun geçerliliği olan pasaport ve fotokopisi
-
Resmi olarak tanınan devlete ait yada özel eğitim kurumundan gelen eğitim
amacını ve tarihlerini belirten kabul yazısı.Kabul yazısında, öğrenim yada
eğitim kurumunun, Eğitim ve Bilim Bakanlığına yada Sanayi Turizm ve Ticaret
Bakanlığına bağlı veya kabul edildiğini ispatlaması için Ulusal Kayıt merkezince
verilen numaraların belirtilmesi gereklidir.
-
İspanya’da kalış süresince geçerli olan ani bir hastalık durumunda tüm
tedavi
masraflarını veya cenaze nakil (repatriacion)
masraflarını karşılayan seyahat
sigortası.
-
İspanya’da kalış süresince kişinin geçimini ve konaklama masraflarını
karşılayabilecek durumda olduğunu gösteren
mali durum belgeleri. Bu belgeler
şahsın İspanya’da kalmayıp, ülkesine geri
döneceğini gösterir nitelikte
olmalıdırlar.
-
Reşit olmayan öğrencilerin, evebeynlerinden muvaffakatname getirmeleri
gerekir.
Kalış
süresi 6 ayı aşmakta ise ilave
olarak şu evraklar istenmektedir :
-
Eğer başvuru sahibi 16 yaşını tamamlamışsa sabıka kaydı.Bu
kayıt, başvuru sahibinin son beş yılda oturduğu ülke yada ülkelerin resmi
makamlarından alınacak olup ispanyol yargı makamlarınca suç sayılan kayıtlar
belirtilmelidir. Sabıka kaydının veriliş tarihi, vize başvurusundan en fazla 3
ay öncesinden daha eski olmamalı ve apostil mühür taşımalıdır.Evrak ispanyolca, ingilizce yada
fransızca dillerinden herhangi birine tercüme ettirilerek Kaymakamlıktan ‘La
Hey Apostil Mühürü’ kondurtulmalıdır.
Başvuru sırasında bu şekilde
hazırlanmış kaydın aslı ve fotokopisi
gerekmektedir.
-
2005 yılı Uluslararası Sağlık Tüzüğünde belirtilen, halkın
sağlığı için tehlike arz
edebilecek hastalıklardan hiçbirini
taşımadığını belgeleyen doktor raporu. Rapor
ispanyolca, ingilizce yada fransızca
dillerinden herhangi birinde hazırlanmış
değilse, tercüme ettirilerek Kaymakamlıktan
‘La Hey Apostil Mühürü’
kondurtulmalıdır. Başvuru sırasında
raporun aslı ve fotokopisi gerekmektedir
Öğrenim süresi 180
günü aşıyorsa, öğrenci İspanya’ya ayak bastığı tarihten sonraki bir ay
içerisinde gideceği eğitim kurumunun bağlı olduğu ilgili resmi temsilciliğe giderek
yabancı öğrenci oturum kartı çıkarttırmalıdır.
Yazdırıp bunu imzalatabilirseniz ne ala. Olur da yapamazsanız sağlık ocağından yazdırdığınız belgeyi noterde onaylatmak için birde tercümana para bayılıyorsunuz. Ben belge başına 25lira vermiştim çeviri için. Notere onaylatmak için ise 77 lira belge başına. Sonrasında Kaymakamlıktan La hay apostili vurdurduktan sonra iş tamam.
Söylemek istediğim bir kaç şey daha var. Mesela sponsor dilekçesi. Ben babama bunu yazdırıp imzalattıktan sonra İstanbul konsolosluğunda çok rahat ettim. Özellikle babamın hesabını gösterip kurtulduğumda. O dilekçe de böyle bişeydi:
İSPANYA BÜYÜKELÇLİĞİ VİZE DEPERTMANINA
İSTANBUL
Sayın Yetkili;
............. Üniversitesi ............... Fakültesi .........
Bölümü .... Sınıf öğrencisi GG.AA.YYYY Doğumlu
............ T.C. kimlik numaralı oğlum/kızım ............. tarihleri arasında
Erasmus Değişim Programı kapsamında ................................. de
öğrenimine devam edecektir. Herhangi bir sorun durumunda barınma, seyahat
sağlık giderleri; bir kaza durumunda olabilecek giderleri ve sosyal yaşamını
sürdürebilmesi için tüm masrafları karşılayacağıma dair sizi temin ederim.
Tarafıma ait belgeler dilekçe ekinde mevcuttur.
Gereğini arz ederim.
Adres: Tarih
İmza
Veli isim soy isim
Ekler:
Sponsor olarak göstereceğiniz belgeleri sırayla burada belirtin.
Gibi.
Diğer belgeleri ekte yayınlıyacağım
Kaynaklar
http://erasmus.mu.edu.tr/
http://www.abofisi.hacettepe.edu.tr/basvuru_ogrhrk.shtml
http://www.eucentre.itu.edu.tr/Icerik.aspx?sid=4484
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder