Merhaba Arkadaşlar,
Aslında bir önceki yazımın devamı olarak bu sayfaya devam etmek istiyorum. Amsterdam gezimin devamında İspanya'ya dönmeden önce 2 gün de Brükselde kalma kararı aldıktan sonra planları yapmaya başladım. Daha fazla uzatmadan Brüksel planımı Brüksel hakkında kısa bir bilgiyle birlikte burada paylaşmak istiyorum.
Öncelikle bildiğiniz gibi Brüksel hakkında kısa bir bilgiyle başlamak istiyorum.
"Brüksel (Fransızca: Bruxelles, Felemenkçe: Brussel), Belçika'nın başkentidir. Belçika'nın üç federal bölgesinden biri olan Brüksel Bölgesi'nin başkentidir. Birkaç yüzyıl önce bataklığın kurutulması sonucu ortaya çıkmış bir şehirdir. Adı bataklığın içindeki yerleşim yeri anlamına gelir. Brüksel büyükşehrine bağlı 19 belediyenin (Fransızca: Communes, Felemenkçe: Gemeenten) toplam nüfusu 1.050.000'dir. Büyükşehrin bir parçası haline gelmiş civar belediyelerin nüfusu ve gün içinde işleri için Brüksel'e gelenlerin (Brüksel'de çalışan nüfus) miktarı da göz önüne alındığında toplam kapsamlı nüfusun birkaç milyona çıktığı hesaplanmaktadır.
Avrupa Birliği'nin 3 ana kurumu olan AB Komisyonu, AB Bakanlar Konseyi ve Avrupa Parlamentosu içinde ilk ikisinin resmi organlarının büyük çoğunluğu Brüksel'de yerleşiktir. Sonuncusu Avrupa Parlamentosu ise Strazburg ile dönüşümlü olarak Brüksel'de çalışmalarını yürütmektedir. Bunlara bağlı ve bunlarla ilgili irili ufaklı yüzlerce kuruluş da dikkate alındığında Brüksel, bu sebeplerden AB veya Avrupa başkenti olarak gösterilir. Ayrıca NATO Merkez Karargahı da Brüksel'dedir.
Nüfusun çoğunluğunun ana dili Fransızca'dır (%80). Brüksel kökenli veya Brüksel'e Flaman bölgesinden gelmiş veFelemenkçe konuşan bir azınlık da bulunmaktadır (20%). Bu yönden Brüksel (aslen bir Flaman şehri olmasına rağmen) bir Flaman denizinin ortasında bir Fransız adası gibidir. Bu demografik özelliğe rağmen Brüksel'de iki resmi dil Fransızca ve Felemenkçe'dir ve hukuken eşit ve her alanda zorunludur.
Belçika vatandaşlığını edinmek diğer AB ülkelerine kıyasla çok daha kolay olduğu için 1960'lardan itibaren kaydadeğer bir yabancı kökenli nüfus da Brüksel'e yerleşmiştir. Başlangıçta genellikle vasıfsız göçmen işçi olarak gelen bu kuşak ve ardından ikinci ve üçüncü nesiller içinde, başta Faslı Araplar, ardından, aşağı yukarı denk sayıda, çoğu Emirdağ, Afyon kökenli Türkler ve eski bir Belçika sömürgesi olan Kongo'lu Afrikalılar köken sıralamasında ilk üçü oluşturmaktadırlar. 1970'lerden itibaren özellikle AB resmi kurumlarının sağladığı iş imkânları nedeniyle yabancı kökenli nüfusa, AB ülkeleri kökenli ve daha kalifiye bir topluluk da eklenmiştir ve sayıları artmaktadır.
Brüksel nüfusuna bu yollarla dahil olmuş yabancı kökenlilerin toplam nüfusun %28.5'ini oluşturduğu hesaplanmaktadır. İstanbul ile benzerlikler arz eden bu süreç sonrasında son 30-40 yılda Batı Avrupa'da nüfus, kültür ve mimari yapısı Brüksel kadar değişmiş kent yoktur denilebilir. Bu süreç içinde bir gettolaşma da doğmuş, yerli Brükselliler belli semtlerde ağırlıklarını muhafaza eder, buralara adeta 'çekilir'ken, Faslı, Türk ve Afrikalı semtleri ve bir AB kurumları ve çalışanları mahallesi oluşmuştur."
Şimdi kısa bir bilgi aldıktan sonra gezilecek yerler haritamızı az da olsa hayalimizde çizelim.
"Brüksel gezilecek yerler konusunda her ne kadar diğer Avrupa şehirleri kadar çok zengin bir seçenek sunmasa da bir kaç günlük Brüksel gezisi boyunca gezginlere eğlenceli anlar yaşatabilecek yerler ile dikkat çekiyor. Özellikle şehrin merkezi olan Grand Palace başta Avrupa olmak üzere dünyanın en güzel meydanlarından biri.
Brüksel gezilecek yerler listesinde yer alan tüm yapıların fotoğraflarını üstteki görselde sıralı bir şekilde bulabilirsiniz. Listedeki önemli gezi noktaları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz ilgili bağlantıları kullanabilirsiniz.
Brüksel Gezilecek Yerler Listesi
• Grand Place: Avrupa’nın en güzel meydanlarından olan Grand Place Meydanı Brüksel gezilecek yerler listemizde ilk sırada yer alıyor. Meydan UNESCO Listesi’nde de yer alıyor. Devamı.
Grand Place yerli ve yabancı turistler için buluşma noktasıdır. Rue du Midi, Rue Marche aux Herbes,Rue du Lombard gibi ana sokaklar bu civardadır. Meydana metro ile ulaşmak mümkündür. Buraya gelmek için “Centrale“, “Bourse” veya “De Broukere” istasyonları kullanılmalıdır.
Başta şehrin en ünlü simgesi olan Manneken Pis (İşeyen Çocuk Heykeli) olmak üzere tüm önemli yapılar meydana yürüme mesafesinde yer almaktadır.
• Belediye Sarayı: Grand Place Meydanı’nda yer alır. 13. yüzyılda yapıldığı düşünülen Gotik bina şehrin en ünlü yapılarından biridir. Devamı.
- Manneken Pis: Bilinen adıyla İşeyen Çocuk Heykeli, Brüksel gezilecek yerler listemizdeki en ünlü simge yapıların başında gelmektedir. Devamı.
Manneken Pis sadece bir heykel olarak görülmemektedir. Brüksel’in yıllık takviminde ve kutlamalarında bu küçük heykele de mutlaka yer verilmektedir. Bu heykelin bir gardırobu bile vardır. Dünyanın çeşitli yerlerinden kıyafetlere sahip olan heykelin en çok ilgi gören kostümü Santa Claus kıyafetidir. Koleksiyonuna en son eklenen parça Haining, Çin’den deri kırmızı bir kıyafettir. Yaklaşık 760 tane kıyafete sahip olan heykelin koleksiyonun Brüksel Müzesinde görülebilir. Heykele her hafta farklı kıyafetler giydirilir. Özel organizasyonların olduğu günlerde değişik Belçika biraları Manneken Pis’ten akıtılmakta ve halka dağıtılmaktadır.
Heykel, Town Hall’ın güney batısında yer almaktadır. Eğer Grand Place Meydanı’ndaysanız ve Town Hall’a bakıyorsanız soldan çıkıp Town Hall’ın iki blok gerisine gitmelisiniz.
• Atomium: Brüksel’de bulunan ikonik bir binadır. 1958 yılında Brüksel’de düzenlenen dünya fuarı için inşa edilmiştir ve bu fuar için yapılan yerlerden ayakta kalan tek binadır. Andre Waterkeyn’in tasarladığı Atomium, bir demir kristalinin 165 milyar kez büyütülmüş halidir.
Atomium farklı tasarımı ve mimarisi ile dikkat çekmiş ve turistik hale gelmiştir. Her bir kısmı 18 metre çapında olan 9 kısımdan oluşmaktadır. İnşasında paslanmaz çelik ve alüminyum kullanılmıştır. 2004 yılında yenileme çalışmaları başlamış ve 2006 yılında tekrar ziyarete açılmıştır.
Atomium’un en son katında bir restoran bulunmaktadır. Yapının en altından asansörle ulaşılan bu restoran Brüksel’in panoramik olarak görülebileceği bir mekandır. Diğer dört katına da sadece asansörle ulaşılabilmektedir. Üç katı düzenlenen organizasyonlar için ayrılmıştır. Özellikle çocuklara yönelik olan kısımları ile de dikkat çekmektedir. Bu sebeple yıl içerisinde Atomium öğrenci grupları tarafından da sıklıkla ziyaret edilir.
• Mini Europe: Avrupa’nın en ünlü yapılarının minayütlerinin sergilendiği eğlence parkıdır. İçerisinde 350 adet minyatür yapı bulunmaktadır. Devamı.
Parkta gece aktiviteleri de düzenlenmektedir. Havai fişek gösterilerinin de yapıldığı bu gecelerde park gece yarısına kadar açıktır. Bu özel organizasyon tarihleri düzenleme öncesinde duyurulmaktadır.
Parka tramvay ya da otobüs ile gelebilirsiniz. Tramvay 7 ve 51 numaralı hatlar, 84, 88, N17 ve N18 numaralı otobüsler ile Mini Europe’a ulaşabilirsiniz. Metro ile gelmek isterseniz 6 numaralı hattı kullanıp Heysel durağında inmelisiniz.
• Kraliyet Sarayı: Royal Palace (Kraliyet Sarayı), kraliyet ailesinin resmi sarayıdır. Brüksel’in merkezinde bulunan saray kraliyete aittir fakat son dönemlerde kullanılmamaktadır. Kral, kraliçe ve ailesi Royal Castle of Laeken’de Brüksel merkezine uzak bir yerde yaşamaktadır. Bu yer Atomium’a yakındır.
Royal Palace Brüksel Park’ının önündedir. Parkla saray arasında uzun bir meydan vardır. Meydanın bir tarafında da Palace of Nation adı verilen federal parlamento binası vardır ve saray ile bu bina Belçika’nın hükumet sistemi monarşiyi sembolize etmektedir.
Sarayın ön yüzü 1900 yılında Kral II. Leopold döneminde yapılmıştır. Sarayın ilk olarak 18. yüzyılda inşa edilmeye başlandığı düşünülmektedir. Fakat Royal Palace’ın üstüne kurulduğu alan aslında orta çağlara kadar gitmektedir. Bu alandaki ilk bina 11. – 12. yüzyılda yapılmıştır. Bu dönemde bir kaleye benzeyen yapı Brabant Dükü’nün evi olarak kullanılıyordu. Sonraki yüzyılda baştan inşa edilen bina bu kez Brabant’ın veliahtlarınca kullanılmıştır. Kullananlar arasında Burgundy Dükü, İmparator V. Charles, Avusturya Dükü gibi isimler bulunmaktadır.
• Cathedral of St. Michael and St. Gudula: Brüksel gezilecek yerler listemizdeki en önemli dini yapıların başında gelmektedir. Treurenberg Tepesi’nde yer alır. Devamı.
St. Michael and St. Gudula Cathedral’ın iç dizaynı bu kadar ünlü gotik bir katedralden beklenildiği kadar etkileyici değildir. Binanın sütun ve duvarlarının daha iyi işlenmiş olması beklense de mimari açıdan pek başarılı bulunmamıştır. Victor Hugo bu katedrali gotik tarzın en sade temsilcisi olarak tasvir etmiştir.
Katedral içerisinde görülebilecek önemli parçalardan biri batı tarafında yer alan İmparator I. Charles’ın bağışladığı kıyamet sahnesi işlemesidir. Ayrıca 18. yüzyıldan kalma Henri Francois Verbruggen imzalı tahta barok süsleme de görmeye değerdir.
• Parc du Cinquantenaire: 30 hektarlık bir alan üstüne kurulu olan park 1880 yılında Ulusal Sergi çerçevesinde planlanıp gerçekleştirilmiş bir yerdir. Devamı.
30 hektarlık bir alan üstüne kurulu olan Parc du Cinquantenaire 1880 yılında Ulusal Sergi çerçevesinde planlanıp gerçekleştirilmiş bir yerdir. Belçika’nın özgürlüğünün 50. yılı anısına yapılan park o dönemden günümüze önemini korumuştur. İçerisinde bahçeler, gölcükler, şelaleler ve değerli eserler bulunmaktadır.
Brüksel’in ünlü parkı Parc du Cinquantenaire beşgen şeklinde inşa edilmiştir. Parkın güney doğu kısmında devasa bir tak bulunmaktadır. İki kollu bu takın kollarından Brüksel’in ünlü üç tane müzesine ulaşılmaktadır. Soldan giderseniz arabanın tarihsel gelişimi ile ilgili olan Autoworld, sağdan giderseniz bir sanat ve bir ordu müzesine varırsınız.
Eğer şehri daha yüksek bir noktadan görmek istiyorsanız ordu müzesindeki girişten takın üstüne ücretsiz çıkabilirsiniz. Havanın açık olduğu bir günde buradan şehrin büyük bir kısmını görmek mümkündür.
Parc du Cinquantenaire içerisinde ünlü bir de çeşme mevcuttur. Bu çeşme genellikle insanların mola verdiği ve tak ile fotoğraf çektirdiği bir yerdir. Eğer tüm parkı yürüyerek gezecek vaktiniz varsa mutlaka burasının Brüksel’in en güzel parklarından biri olduğunu fark edersiniz. Gezmek ve dinlenmek için uygun olan parkta koşu yapmak, piknik yapmak ya da güneşli günlerde güneşlenmek mümkündür.
Brüksel turistik bir şehir olsa da iş dünyası ve plazaların da çok olduğu bir yerdir. Parc du Cinquantenaire böyle bir ortamda yerli ve yabancı turistlere farklı bir dünya olanağı sunmaktadır. Park içerisinde yıl boyunca konser, gösteri, festival, film gösterimi, spor olayları gibi birçok farklı organizasyon düzenlenmektedir
Brüksel’in bu ferah noktasına metro ile ulaşabilirsiniz. Merode adı verilen metro ile buraya gelmek mümkündür.
• Autoworld: Brüksel’de bulunan bir müzedir. Parc du Cinquantenaire’nin güneyinde yer almaktadır. Araba temalı olan müze şehrin ilgi çeken noktalarından biridir.
Müze içerisinde yaklaşık 400 kadar araç görülebilir. Bu araçlar ile ziyaretçiler zaman yolculuğuna çıkarılır. Özellikle araba meraklıları için bulunmaz bir yerdir.Autoworld içerisinde bulunan araçların çoğu Avrupa ya da Amerika kökenlidir. Packard, Old Mobile, Mercedes, BMW, Renaults, Tatras, Ford T Birds ve Bugatti burada görebileceğiniz markalardır.
Bu Brüksel müzesi içerisinde görebileceğiniz ilk araba çeşidi 1886 yılına ait bir at arabasının motor ve direksiyon eklenmiş halidir. Serginin giriş kısmı ikiye ayrılmaktadır. Araçları kronolojik sıra ile görmek için önce sola, saat yönünün aksine, ardından da saat yönüne ve sağa gitmek gerekmektedir.
• Adalet Sarayı (İng: Law Courts of Brussels, Fra:Palais de Justice): Belçika’nın yüksek mahkemesidir. Saint Gilles’da bulunan yapı 20.000 metre karelik bir alan üstüne kurulur. Mimar Joseph Poelaert tarafından tasarlanmıştır. 1883 yılında tamamlanan yapının inşası için birçok ev yıkılmıştır ve bu, tartışmalara neden olmuştur. Bölgeye metro ile Louise durağında inerek, 92 numaralı tramvay ile aynı duraktan ya da Marolles’den yukarı yürüyerek ulaşabilirsiniz.
• Galeries Royales Saint Hubert: Brüksel’in ünlü galerilerinden biridir. Mimar Jean Pierre Cluysenaer tarafından dizayn edilen yapının inşasına 1846 yılında başlanmıştır ve inşası 18 ay sürmüştür. Mottosu “Everyhing for everybody” (Herkes için her şey) olan Galeries Royales Saint Hubert içerisinde alışveriş yapmak, yemek yemek, tiyatro ve opera izlemek mümkündür.
• Basilica of the Sacred Heart: Brüksel gezilecek yerler listesindeki bir diğer önemli dini yapıdır. İki kulesi ve görkemli kubbesi ile bazilika, Brüksel’in sembollerinden biridir. Kubbesi ziyarete açıktır. Bazilikanın yapımı 20. yüzyıl başında gerçekleştirilmiştir. Bazilika 09.00 – 18.00, kubbe 1 Mayıs – 30 Eylül 09.00 – 17.15, 1 Ekim – 30 Nisan 10.00 – 16.45 arasında ziyaret edilebilir. Bazilika girişi ücretsizken kubbeyi ziyaret etmek için 4 Euro ödemek gerekmektedir.
• Rue Neuve: Brüksel’in ana alışveriş sokağıdır. Yayalaştırılmış bir alan olan cadde, Brüksel merkezinde yer almaktadır. Antwerp’de yer alan Meir’den sonra ülkenin en büyük ikinci alışveriş noktasıdır. Özellikle kıyafet ve elektronik satışı yapan mağazaların bulunduğu Rue Neuve’de birçok ünlü markayı görebilirsiniz. Bölgede fiyat ve kalite açısından daha uygun seçenekleri de bulmanız mümkündür.
• Coudenberg: Brüksel’de bulunan küçük bir tepedir. Coudenberg Sarayı ve Kalesi burada bulunmaktadır. Yaklaşık 700 yıldır kontlar, dükler, krallar, imparatorlar burada yaşamaktadır. Uzun süren kazı çalışmaları sonucunda sarayın kalntıları ziyarete açılmıştır. Coudenberg kelime olarak “soğuk tepe” anlamına gelmektedir. Konumu itibariyle Brüksel’in önemli yerlerinden biridir.
• Borsa Binası (İng: Brussels Stock Exchange, Fra: Bourse de Bruxelles): Brüksel gezilecek yerlerlistesindeki en güzel yapılardan biridir. 1801 yılında kurulmuştur. Mimar Leon Suys tarafından tasarlanmıştır. Brüksel’in 19. yüzyıldan kalma en güzel binalarından biridir. Kullanım amacı bir yana mimari açıdan da başarılı bir yapıdır. 2000 yılında Paris, Lizbon ve Amsterdam borsaları ile birleşmiştir. Bourse istasyonundan buraya ulaşabilirsiniz. Fakat Bourse binası günümüzde ne yazık ki ziyarete kapalıdır.
• Palais de la Nation (İng: Belgian Federal Parliament): Brüksel’de bulunan bir saraydır. 1783 yılında inşa edilen yapı, Mimar Barnabe Guimard tarafından tasarlanmıştır. 1830 yılına kadar Palais des Etats Generaux ismini taşısa da sonrasında ismi değiştirilmiştir. Pazartesi – Cumartesi 10.00 – 15.00 arasında ziyaret edilebilen Palais de la Nation turunu önceden ayırtmak mümkün değildir. Fakat öncesinde telefonla bilgi almakta fayda vardır.
• Leopold Park : Brüksel’de bulunan bir parktır. European Quarter’a yakındır. 10 hektarlık alan üzerine kurulu olan park 1880 yılında açılmıştır. Park içerisinde en çok dikkat çeken nokta küçük bir göldür. Bunun yanı sıra park içerisinde değişik hayvan ve bitki türleri görülebilir. Koşu, yürüyüş, dinlence için uygun olan park, şehir koşturmacasından kaçıp temiz hava alabileceğiniz bir yerdir.
• Brüksel Botanik Parkı (İng: Botanical Garden of Brussels): Brüksell’in kuzeyinde bulunan botanik bahçelerdir. Yaklaşık 18.000 bitki türüne ev sahipliği yapan park koca bir günü eğlenerek geçirebileceğiniz bir yerdir. Bahçeler içerisinde ziyaretçilere yönelik farklı aktiviteler de mevcuttur. 1826 yılında kurulan parka giriş ücreti 5 Euro’dur, 12 yaş altı çocuklar için giriş ücretsizdir.
• Place du Grand Sablon: Brüksel gezilecek yerler listemizdeki önemli meydanlardan biridir. Meydanda 16. – 19. yüzyıllardan kalma evler görülebilir. Ayrıca antikacı dükkanlarına, tipik Belçika restoran ve çikolatacılarına ev sahipliği yapmaktadır. Meydan yerli ve yabancı turistlerin buluşma noktasıdır. Her hafta sonu kurulan antika pazarı da meydana renk katmaktadır.
• Belçika Karikatür Müzesi (İng: Belgian Comic Strip Center): İçerik ve tarz olarak farklı olan müzede çizgi film ve karikatür kahramanlarını görebilirsiniz. Bu müzenin tam bir hayal dünyası olduğu düşünülmektedir. Özellikle Ten Ten, Şirinler ve diğer çeşitli çizgi karakterlere ait eserler incelenebilir. Müze Salı – Pazar 10.00 – 18.00 arasında ziyaret edilebilir. Bilet fiyatları ise tam bilet 7.5, indirimli bilet 6 Euro’dur.
• Horta Müzesi (İng: Horta Museum): Mimar Victor Horta’ya ithaf edilen müze, 1900’lerin başında ortaya çıkan “yeni sanat” akımı ile ilgilidir. Victor Horta’nın evi 1963 yılında satın alınmış ve bina yapısı ile eşyalarını en iyi yansıtacak şekilde bir müzeye dönüştürülmüştür. Müze Salı – Pazar 14.30 – 17.00 arasında ziyaret edilebilir. Müze için giriş ücretleri şu şekildedir: Tam bilet 7, öğrenci 3.5 Euro’dur.
• Brüksel Müzesi (İng: Museum of the City of Brussels): Brüksel gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli müzedir. Grand Place Meydanı’nda yer almaktadır. Brüksel tarihi ve geleneklerine adanan müze içerisinde şehrin gelişimi heykel, resim, çizim, fotoğraf, not, kalıntı gibi öğelerle incelenmektedir. Müze Salı – Pazar 10.00 – 17.00 arasında tam bilet 3 Euro karşılığında ziyaret edilebilir. Brussels Card sahiplerine giriş ücretsizdir.
• Müzik Enstrümanları Müzesi (İng: Musical Instrument Museum Brussels): Brüksel’in kültürel müzelerinden biridir. Belçika Güzel Sanatlar Müzesi’nin bir parçasıdır. Müzede 8000’den fazla müzik enstrümanı sergilenmektedir. Salı – Cuma 09.30 – 17.00, Cumartesi – Pazar 10.00 – 17.00 arasında tam bilet 5, indirimli bilet 4 Euro ve 12 yaş altı kişilere ücretsiz şeklinde ziyaret edilebilir
• Bira Fabrikası Müzesi (İng: Museum of Belgian Brewers): Belçika’nın farklı müzelerinden biridir. Bira tutkusu ile ilgili olan müze, Belçika’nın zengin bira seçeneklerine ve tarihçesine şahitlik edebilirsiniz. Belçika’da her yıl 400’ü aşkın bira çeşidi üretilmektedir. Bu açıdan zengin olan bir yerde Museum of Belgian Brewers gibi bir müze olması kaçınılmazdır. Müzeye giriş bileti 6 Euro’dur ve bu fiyata girişte bir bira da dahildir. Müze hafta içi her gün 10.00 – 17.00, hafta sonları öğlen 12’den sonra ziyarete açıktır.
• Belçika Doğa Bilimleri Müzesi (İng: Royal Belgian Institute of Natural Sciences): Brüksel’de bulunan Belçika doğal bilimler müzesidir. Dinozor ve evrim konuları ağırlıklı olan müze, birçok önemli koleksiyona sahiptir. En önemli koleksiyonları arasında fosillere ve memelilere ait olanları vardır. Müze hafta içi 09.30 – 16.45, hafta sonları ve resmi tatillerde 10.00 – 18.00 saatleri arasında 4.50 – 7 Euro arasında değişen bilet fiyatları karşılığında ziyaret edilebilir.
• Belçika Güzel Sanatlar Müzesi (İng: Royal Museums of Fine Arts of Belgium): Brüksel’de bulunan güzel sanatlar müzesidir. Belçika’nın en ünlü müzelerinden olan Güzel Sanatlar Müzesi, özellikle 17. ve 18. yüzyıllardan kalma sanat eserlerinin sergilendiği bir yerdir. Fakat 19. ve 20. yüzyıllara ait eserleri görmek de mümkündür. Müze, Salı – Pazar 10.00 – 17.00 arasında ziyaret edilebilir. Resmi tatillerde kapalıdır.
• Çikolata Müzesi:(İng: Museum of Cocoa and Chocolate), ünlü Belçika çikolatasına ev sahipliği yapan müzedir. Brüksel’de yer alan müze 1998 yılında kurulmuştur. Özel olarak işletilen müze ünlü Belçika çikolatacı Joseph Jo Draps’ın eşi tarafından kurulmuştur. Draps ayrıca Godiva Chocolatier’in de kurucusudur. Gabrielle Draps Çikolata Müzesi’ni 2007 yılında kızı Peggy van Lierde’ye devretmiştir.
Küçük bir müze olan çikolata müzesi içeri girer girmez çikolata kokusuyla büyülemektedir. Girişinde bir satış yeri bulunmaktadır. Ayrıca bir gösterim odası ve iki katta da müze sergisi mevcuttur. Çikolata Müzesi maalesef turizm merkezlerindeki gezi listelerinde yer almamaktadır. Fakat yine de ulaşımı ve hakkında bilgi bulması kolaydır.
Çikolata Müzesi girişi ücretlidir. Ücrete sadece müze girişi değil, çikolata tadımı da dahildir. Sergi odasına geçmeden önce sıcak eritilmiş çikolata tadılabilir. Sonrasında çikolata mutfağı olarak nitelendirilen sergi bölümüne geçilir. Tezgah üstünde basit ekipmanlar vardır. Çikolata eritilen kısmın dışında birçok şekillendirici burada görülebilir. Burada yapılan çikolata gösterisi muhteşemdir. Sıvı halden katıya dönüştürülen çikolata blokları tadıma hazır hale getirilir. Müzede ayrıca deniz kabuğu şeklindeki çikolataların ve pralinin yapımı da gösterilmektedir. Bu gösteri yaklaşık 15 dakika sürmektedir ve anlatımı İngilizce ve Fransızca olarak mevcuttur
• BELvue Müzesi (İng: BELvue Museum):Brüksel’de bulunan bir müzedir. Müze ulusal Belçika tarihi ile ilgilidir. Müze içerisinde yer alan sergiler 12’den fazla kısma ayrılmıştır. Belçika tarihi, Belçika devrimi, I. ve II. Dünya Savaşları gibi sergiler ilgi gören kısımlarıdır. Müze her gün 10.00 – 17.00 (Haziran – Eylül 10.00 – 18.00) saatleri arasında tam bilet 5 Euro karşılığında ziyaret edilebilir. Brussels Card ile giriş ücretsizdir.
• Halle Gate (Fra: Porte de Hal): Şehir kapısı olan yapı Brüksel gezilecek yerler listesindeki önemli tarihi eserlerden biridir. Orta Çağ’dan kalma yapı 1381 yılında inşa edilmiştir. Brüksel’in ikinci savunma duvarının bir parçasıdır. Kapı üstüne işlenmiş olan figürler hala görülebilmektedir. Şehirdeki diğer altı kapı ve savunma duvarı zarar görse de kapı zarar görmeden günümüze kadar gelmiştir. Salı – Cuma 09.30 – 17.00, Cumartesi – Pazar 10.00 – 17.00 arasında ziyaret edilebilir. Tam bilet 5, öğrenci 4 Euro’dur.
• Jeanneke Pis: İşeyen çocuk heykeli Manneken Pis’e eş olarak yapılan küçük heykeldir. Grand Place’de Manneken Pis’e yakın olarak bulunan Jeanneke Pis 1987 yılında yapılmıştır. Yarım metrelik mavi – gri bu küçük heykel, küçük bir kızı tasvir edilmektedir. Ünlü Manneken Pis heykelindeki çocuğa arkadaş olsun diye yapıldığı söylenmektedir. Şehrin yeni sembollerinden olan Jeanneke Pis, vandalizmden korunmak için demir sütunlar arkasında bulunmaktadır.
Yukarıdaki yerler dışında; Antik Sanat Müzesi (Le Musée d’Art Ancien), Modern Sanat Müzesi (Le Musée d’Art Moderne), Wiertz Müzesi Le Musée Antoine Wiertz), Constantin Meunier Müzesi (Le Musée Constantin Meunier) ve Çocuk Müzesi (Le Musée des Enfants asbl) de Brüksel gezisi boyunca gezebileceğiniz yerler arasında yer alıyor."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder